Tandartspraktijk Hofstede
"Keurige Kiezen"

Burgemeester Letteweg 4
3233 ag  Oostvoorne
telefoon 0181 - 48 36 88
info@keurigekiezen.nl

Orthodontie of beugels in de tandheelkunde

Doel:
Het doel is het verplaatsen van tanden en kiezen naar een gewenste plaats.
Met moderne vaste beugels is het mogelijk om vrijwel iedere opstelling van tanden en kiezen te bereiken. Het is een veel lastiger probleem om de eenmaal bereikte opstelling te stabiliseren.

Indicatie:
De indicatie voor een beugelbehandeling valt in twee groepen uiteen. In de eerste plaats is er een functioneel of dreigend functioneel probleem wat opgelost dient te worden. De tweede groep voor esthetische correctie van de gebitsopstelling.
In de eerste groep hoort natuurlijk een lip/kaak/gehemelte spleet. Maar deze groep patiënten wordt vaak al voor het eerste levensjaar in een behandeltraject opgenomen. Daarnaast kennen we een harde indicatie bij een zogenaamde palatumbeet waarbij de ondertanden het tandvlees van het verhemelte stuk bijt. Een kruisbeet of schaarbeet levert een fors verminderde kauwfunctie en verhoogde kans op parafuncties. Een overbeet van meer dan 6 mm maakt dat het risico op slissen toeneemt en natuurlijk het gevaar voor tand beschadiging. En een openbeet levert naast het probleem van koekjes afbijten meestal ook een slisprobleem op.
De groep van esthetiek is heel divers en overlapt vaak de groep van functionele problemen.
Een bijkomend voordeel is dat goed opgestelde gebitselementen gemakkelijker schoon te houden zijn.

Behandeling:
Een beugelbehandeling bestaat uit drie fasen.
Eerst wordt de noodzaak van behandeling vastgesteld, onderzoek gedaan door middel van röntgenfoto’s en gebitsmodellen om de haalbaarheid van het behandeldoel vast te stelen, wordt een behandeltraject uitgestippeld en de ,te verwachten, kosten vast gesteld.
Als u en de verzekering akkoord gaan, wordt de actieve behandeling gestart.
Als het eindresultaat bereikt is en zowel orthodontist als uzelf tevreden zijn wordt de vaste apparatuur verwijderd en een retentie plaatje voor ’s nachts of een retentiedraadje geplaatst. Deze laatste blijft altijd zitten omdat gebleken is dat als deze verwijderd wordt dat daarna de tanden toch weer in elkaar kruipen. Als een retentiedraadje verloren gaat is het dus wenselijk die weer terug te plaatsen of een nieuwe te laten maken door de tandarts of orthodontist.

Leeftijd:
De meeste beugelbehandelingen maken gebruik van de tweede wisselfase een het eind van de basisschool en de pubertijdgroeispurt. Dan is het mogelijk om in relatief korte tijd een grote verandering te bereiken en zelfs de groeirichting wat bij te sturen. Voor volwassenen is dit laatste natuurlijk uitgesloten en gaat ook het verplaatsen van tanden en kiezen langzamer. Bij volwassen behandeling is dus wat meer geduld nodig en, om een ideaal resultaat te bereiken, soms zelfs een kaakoperatie. Maar leeftijd op zich is zeker geen contra-indicatie en zien wij tandartsen steeds vaker volwassenen met een beugel langs komen.

Orthodontist:
Er wordt veel samengewerkt met de orthodontisten in Spijkenisse en Hellevoetsluis. Kijk ook eens op hun websites.

Sitemap  |  Productie: LinkmasterMonkey.com  © 2024