Gebitsslijtage
In de loop van de jaren is het een natuurlijk proces dat uw gebit slijt. Veelal is dit langzaam omdat het tandglazuur hard is. Door het verkeerd gebruiken van de tandenborstel kan het dit proces versnellen.Er wordt dan gesproken over mechanische slijtage. Van tanderosie ('Tante Rosie') wordt gesproken indien het slijtage proces versneld wordt door chemische invloeden, zoals zuren in de voeding.
|
|
|
Oorzaken slijtage:
Mechanische slijtage:
- Bij te intensief of te krachtig poetsen kunnen er groeven in het gebit ontstaan, of kan zelfs het tandvlees weggepoetst worden. Hierdoor komen de tandhalzen bloot te liggen. Deze zijn niet bedekt met glazuur en daarmee veel gevoeliger voor slijtage.
- Gewoonten als nagelbijten, tandenknarsen, bijten op pen of potlood, tanden als schaar gebruiken, pijp roken vergroten de kans op gebitsslijtage. Vaak geven deze gewoonten ook kaakgewrichtsklachten. Voor meer informatie hierover kijk onder het kopje ‘kaakgewrichtsklachten’.
Tanderosie:
- Voeding en dranken kunnen zuren bevatten, zoals in sinasappels, grapefruits, vruchtensappen, frisdranken, light-dranken, wijn etc. Door veelvuldig blootstaan aan deze ‘zuuraanvallen’ kunnen blootliggende tandhalzen gevoelig worden. En op de lange duur zal de glazuurkap steeds dunner worden. Met name de manier waarop gedronken wordt bepaalt de snelheid van oplossen van het glazuur. Met kleine slokjes spoelend drinken veroorzaakt veel meer schade dan dit zelfde glas met een rietjes leegdrinken.
- Wanneer u direct na het eten of drinken van zure producten uw tanden poetst kunt u daarmee de glazuurlaag wegpoetsen. Dit komt doordat het oppervlak van de tanden en kiezen door de inwerking van het zuur zachter wordt.
- Indien er sprake is van een geringe speekselproductie neemt de beschermende werking van het speeksel af. Hierdoor krijgt tanderosie meer kans.
- Wanneer er regelmatig maagzuur wordt opgegeven als gevolg van ziekte of medicijngebruik zal dit met name aan de binnenkant van tanden en kiezen tanderosie tot gevolg hebben.
Adviezen om gebitsslijtage te beperken:
- Poets uw tanden en kiezen twee maal per dag met een zachte tandenborstel. Poets alle plekken in uw mond evengoed. De plek waar u begint slijt veelal het hardst. Het gebruik van ragers of tandenstokers beperken tot één maal per dag. Poets uw tanden tenminste één uur na het eten of drinken van zure producten.
- Beperk het aantal eet- en drinkmomenten op de dag tot drie hoofdmaaltijden en maximaal vier tussendoortjes. Dit voorkomt dat u de hele dag door zure producten nuttigt en deze hun inwerking op het gebit kunnen hebben. Koffie en thee zonder suiker, water (zonder koolzuur) zijn onschadelijk voor het gebit.
- Zorg dat u de inwerktijd van zuur op het tandoppervlak zo kort mogelijk houdt. Dat wil zeggen dat u zure dranken direct doorslikt ipv ze in de mond te houden. Drink niet met kleine slokjes, maar drink het geheel in één keer op. Eet zuur voedsel in één keer op ipv steeds kleine hapjes te nuttigen.
- Na het gebruik van zure producten is het goed om de inwerking van het zuur te neutraliseren door daarna een glas water of melk of een stukje kaas te nemen. Hierdoor wordt de schadelijke invloed van zuur beperkt.
- Zorg dat uw gewoonten die gebitsslijtage verergeren afleert, zoals nagelbijten, tanden knarsen. Veelal zijn dit gewoonten die u onbewust doet. Overleg zonodig met de tandarts hoe dit probleem aan te pakken.
Als de schade zover is dat u door het glazuur heen gesleten bent, dan is alleen nog met uitgebreid restauratief werk herstel mogelijk. Eenmaal verdwenen glazuur komt nooit meer terug. De behandeling om dit te herstellen zijn uitgebreid en erg kostbaar.
|