Bleken
Bleken van tanden heeft tot doel tanden lichter van kleur te maken.
Nadat een tand of kies een wortelkanaalbehandeling heeft gehad, wil het welleen gebeuren dat deze een afwijkende kleur krijgt: geel, blauw, grijs of roze. Als deze verkleuring nog niet te lang aanwezig is lukt het vaak eenvoudig om de tand van binnenuit te bleken. Hiervoor wordt voor een week natriumperboraat ingesloten. Om het gewenste resultaat te bereiken kan het nodig zijn om dit enkele malen te herhalen.
Het bleken van vitale tanden of kiezen betreft meestal een hele tandboog of een heel gebit. Er zijn hiervoor verschillende technieken mogelijk, maar bij ons in de praktijk wordt alleen gebruik gemaakt van het zogenaamde 'thuisbleken'. De keuze hiervoor is erop gebaseerd dat dit de enige manier is waarvan bewezen is dat dit zonder (blijvende) schade aan het gebit kan plaatsvinden.
Eerst worden afdrukken van uw gebit gemaakt, hierover heen worden op het laboratorium bleekmallen gemaakt. Met behulp van deze mallen blijft de gel goed op de plaats zitten zonder irritatie te geven aan het tandvlees. De gel moet dagelijks vier tot acht uur intrekken. De meeste mensen kiezen ervoor om dit 's nachts te doen. Tijdens het bleken is het bijzonder onverstandig om te roken, rode wijn te drinken, koolzuurhoudende frisdranken te drinken, zwarte koffie en thee te nuttigen.
Het effect is dat na een week tot tien dagen de tanden één tot twee tinten lichter zijn. Afhankelijk van het gebruik (koffie, roken, rode wijn etc.) zal het bleken herhaald moeten worden. Bewaar de speciaal vervaardigde onderdelen dus goed.
De eventuele gevoeligheid van de tanden is maar tijdelijk van aard en is goed te bestrijden met de daarvoor speciaal ontwikkkelde tandpasta's.
De kosten van het bleken bedragen ongeveer €285,-- (prijspeil 2020).
Het bleken van melktanden gebeurt niet om schade aan blijvende opvolgers te voorkomen.
|